Tuintips & nieuws

Op een groen 2020

We zijn één jaar bezig als tuinambassadeurs: communiceren, contacten leggen, voorlichten in wijk en op locatie, handen uit de mouwen, grijs eruit en planten maar. TEGEL ERUIT, PLANT ERIN. We gaan er voor. Ook in 2020.

Advertentie

Boomfeestdag was een feest

Op woensdagochtend 20 november 2019 was het boomfeestdag op het Plazuidplein en de Raam. Nadat de wethouder Hilde Niezen en de kinderburgemeester het startsein hadden gegeven, gingen 50 enthousiaste leerlingen van de Johannes Calvijnschool aan de slag. De handen uit de mouwen en een ware kraan erbij die de kinderen met het planten van de bomen hielp. Op de Raam werden 3 boomspiegels door de kinderen beplant met vaste planten en struikjes samen met een aantal tuinambassadeurs. Na afloop kregen de kinderen iets lekkers te eten en te drinken in de Speelwinkel. De leerlingen kregen bollen mee naar huizen om de bijen in het komende voorjaar in hun tuin of balkon te verwelkomen. Ook om het schoolplein te vergroenen kreeg de meester bollen mee. Een geslaagde woensdagochtend.

G

19 oktober tegel eruit plant erin

SAMEN GOUDA VERGROENEN
Op zaterdag 19 oktober 2019 van 11-14 uur kunt u als inwoner van Gouda een stoeptegel uit uw eigen tuin inleveren (P plaats nabij prinsessenflats (Marianne), Ridder van Catsweg 321, Gouda) en krijgt u van ons een tegoedbon van € 5,00 voor een vaste plant. De plant kunt u, tegen inlevering van de bon, in de periode 19 t/m 26 oktober 2019 uitzoeken in het Groencentrum Bloemendaal aan de Büchnerweg Gouda.
OP=OP
Let op: max. 1 plantenbon per persoon

Duurzaamheidsevent 2019

Zaterdag 5 oktober staan we op het DuurzaamheidsEvent 2019 van 10 – 14 uur. Het Event wordt gehouden in het gebouw van de RABO bank Gouda. Voor al u vragen over het vergroenen van uw tuin kunt u bij ons terecht. De tuinambassadeurs houden een workshop (presentatie en gesprek). Kijk voor meer informatie https://www.ivn.nl/afdeling/ijssel-en-gouwe/nieuws/duurzaamheids-event-2019-en-rabobank-duurzaamheidsbeurs en https://www.duurzaamheidsdaggouda.nl/

hovenierhelpt.nl

In de week van 23 t/m 28 september 2019 gaan we samen Nederland Groener maken. De actie Groen doen is goed doen is een initiatief van de hoveniersbranche en nog vele andere organisaties en wordt gesteund door het Oranjefonds.
Ken je iemand in je (directe) omgeving die niet zo goed meer de voortuin, de achtertuin of het balkon kan onderhouden?? Je kan vóór 1 september via de website www.hovenierhelpt.nl een project aanmelden en samen er voor zorgen dat de tuin of balkon er weer mooi groen uitziet. Via de website kan je het project aanmelden en de voorwaarden lezen. DOEN!!

1000 bomen in de stad

De zomer van 2019 wordt gekenmerkt door hittestress en fikse regenbuien. Eind juli is voor het eerst in Nederland de temperatuur boven de 40 graden uitgekomen.
Een boom in je tuin of in de buurt brengt dan zeker verkoeling. Een boom in je tuin trekt vlinders, insecten en vogels aan.
Onlangs is een mooi initiatief (van Heidi Jonker) gelanceerd op facebook en twitter : 1.000 bomen in de stad Gouda. De tuinambassadeurs vinden dit een mooi initiatief en steunen het. Het AD besteedde er aandacht aan. Met z’n allen gaan we zorgen voor meer bomen in Gouda.

Doe mee met de Steenbreektrofee 2019

Uitdaging voor inwoners van Gouda, er zit veel creativiteit onder jullie ! Wij zijn nieuwsgierig , laten jullie ons weten met welke mooie groene en blauwe initiatieven jullie voordragen bij Operatie Steenbreek ?

Doe mee met de Steenbreektrofee 2019

In heel Nederland bestaan allerlei mooie, groene initiatieven waarin verschillende partijen (bijvoorbeeld inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en overheden) samen het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige, gezonde en fijne leefomgeving voor zowel mens, plant als dier.

Wij zijn op zoek naar innovatieve voorbeelden die laten zien hoe groen en water op een praktische manier worden benut en die illustreren waar Stichting Steenbreek voor staat.

Dit zijn initiatieven die betrekking hebben op onder meer de bevordering van de biodiversiteit, gezondheid, sociale cohesie en die een positieve bijdrage leveren aan klimaatadaptatie. Deze kunnen weer als inspiratie en voorbeeld dienen voor anderen. Bij Stichting Steenbreek aangesloten gemeenten, waterschappen, provincies en partners kunnen meedingen naar de Steenbreektrofee. De grootte van het project/initiatief is niet relevant voor deze prijs. Zowel initiatieven die spelen op het niveau van de straat of de wijk, als initiatieven op niveau van dorp en stad zijn welkom.

Aanmelden
Aanmelden kan tot uiterlijk 4 oktober aanstaande. Op 11 oktober komt de jury bij elkaar om de inzendingen te beoordelen en te nomineren. Drie uitverkoren voorbeelden worden op 25 oktober daadwerkelijk bezocht door de jury (datum onder voorbehoud). De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Nationale Groendag op 14 november in Wageningen.

Aanvullende informatie
– Randvoorwaarden
– Spelregels

Prijs
De winnaar van de Steenbreektrofee ontvangt naast deze wisseltrofee ook de nodige media-aandacht met onder andere een uitgebreid artikel in de Steenbreekspecial van Vakblad Groen en krijgt tevens een boom en vaste planten aangeboden.

Jury
Jury van de Steenbreektrofee bestaat uit professionals die elk hun eigen specialisme en kennis hebben.
1. Margot Ribberink, Voorzitter jury
2. Madeleen Helmer, Klimaatverbond Nederland
3. Robert Graat, Staatsbosbeheer
4. Ruud Grondel, AVVN
5. Henk Kuijpers, Stadswerk / gemeente Apeldoorn
6. Jaap Toet, GGD regio Utrecht
7. Thijs van Mierlo, LSA Bewoners

Inzending
Gaat u ervoor om met uw project / initiatief dit jaar de Steenbreektrofee 2019 te
winnen? Stuur uw inzending naar: Secretariaat Steenbreektrofee
Stichting Steenbreek • Paulus Borstraat 41 • 3812 TA Amersfoort.

Voor aanvullende informatie:
033 4794050
info@steenbreek.nl