Activiteiten

Voorlichting geveltuintjes Josephbuurt

In de Josephbuurt in Gouda gaat de gemeente geveltuintjes aanleggen: tegels en zand eruit en aarde erin. Straks planten kopen en erin zetten. Een leuke activiteit om samen met je buren te doen.
Welke planten kunnen goed groeien in de schaduw of juist in de felle zon of op een winderige hoekje.
De Goudse tuinambassadeurs geven maandagavond 20 maart in De Hanepraij voorlichting (19:30- 21 uur).
Er zal volop gelegenheid zijn om vragen te stellen. We zien u graag op deze voorlichtingsavond.

Natuuractiviteiten in de winter

Op zondagmiddag 5 februari 2023 (van 14 tot 16 uur) zijn er veel verschillende natuuractiviteiten op het Heempad en in het Infocentrum. Ga mee op een van de excursies (start om 14 en om 15 uur). In het Infocentrum is heel veel te ontdekken over mossen, korstmossen , bollen, knollen en knoppen.
De organisatie is in handen van vrijwilligers van de natuurvereniging KNNV afdeling Gouda e.o.
Tot zondagmiddag 5 februari.

Voer de bij bij: 23 april
Het gaat niet goed met de bijen in Nederland. Bijen hebben we hard nodig voor de bestuiving van onze fruitbomen, voedselgewassen en wilde planten.
Kom zaterdagochtend 23 april naar het grasveldje t.o.v. Raaigras 20 in Gouda en ontvang van de Goudse Tuinambassadeurs een zakje bloemenzaad om te zaaien in uw tuin of op het balkon.
De Tuinambassadeurs sluiten aan bij de Kijkdag regentonnen in de water- en grassenbuurt. We staan daar van 11:00- 12:00 uur. Voor de zakjes zaad geldt: OP=OP.
De bijen zullen er blij mee zijn.
We zijn één van de 1.500 bijenvoedselbanken in Nederland.
In het weekend van 23 en 24 april is ook de Nationale bijentelling: telformulieren hebben we klaar liggen voor een ieder.
U kunt van ons ook informatie over wilde bijen en bijvriendelijk tuinieren krijgen.
Tot 23 april.

Samen Goverwelle vergroenen
We gaan met elkaar Goverwelle vergroenen. Het tuinseizoen staat voor de deur.
Lever op zaterdag 19 maart een stoeptegel uit uw Goudse tuin in, dan krijgt u van ons een tegoedbon van € 5,00 voor een vaste plant (te besteden bij Groencentrum Bloemendaal of bij de Reeuwijkse Plattelandswinkel). De actie is van 10:30 – 13:30 uur op het parkeerterrein bij het Winkelcentrum Goverwelle (Middenmolenplein: ingang D-Reizen) Let op: max 1 plantenbon per persoon. OP=OP. In september 2022 organiseren we de geveltuinenactie om Goverwelle nog groener te maken. Tot zaterdag 19 maart.

Natuuractiviteiten in de winter

Op zondagmiddag 6 februari (van 14-16 uur) zijn er veel verschillende natuuractiviteiten op het Heempad en in het Infocentrum in Gouda. Ga mee (start 14 uur) op ontdekkingstocht naar winterkenmerken van bomen en struiken, maar ook naar eerste bloeiers. In het Infocentrum kan een ieder van alles ontdekken over mossen, korstmossen, katjes en knoppen. Ook de Goudse tuinambassadeurs staan voor je klaar om vragen te beantwoorden en een tuinadvies te geven.
Iedereen is welkom (kinderen wel onder begeleiding). De middag wordt georganiseerd door de KNNV, natuurvereniging Gouda. In een kraam zijn zoekkaarten en minigidsen te koop. Het infocentrum is gelegen aan de Ridder van Catsweg 321, achter de Marianne flat

Tuinvogeltelling 2022

Tel in het laatste weekend van januari op 28, 29 of 30 januari een half uurtje de vogels in je tuin of op het balkon. Geef je telling door op www.mijntuinvogeltelling.nl

Minicursus tuinvogels herkennen

Als voorbereiding van de nationale tuinvogeltelling (28, 29 en 30 januari 2022) kan je een minicursus tuinvogels herkennen volgen. De cursus wordt online via Zoom gegeven door KNNV afdeling Gouda e.o. op donderdag 20 januari van 20.00 uur tot ongeveer 21.30 uur. Het cursusgeld bedraagt € 5 voor leden van KNNV en IVN en € 7,50 voor niet-leden. Voor deze cursus kunt u zich opgeven bij Jan Uilenbroek (j.uilenbroek@hccnet.nl).

Duurzame markt in de Sint jan


Op zaterdag 6 november staan de Goudse Tuinambassadeurs op de Duurzame markt in de Goudse Sint Jan. We zullen daar voorlichting geven en de bezoeker kan zich aanmelden voor een tuinadvies.
Tijdens de markt geven we aan de bezoekers tegen een kleine vergoeding biologische bloembollen weg.
Tot 6 november

Actie Tegel eruit Plant erin
Op zaterdag 9 oktober 2021 van 10-13 uur kan een ieder uit Gouda een stoeptegel (min. 30X30) uit de eigen tuin inleveren en ontvangt van ons een tegoedbon voor de aanschaf van een vaste plant (€ 5,00). We staan bij het winkelcentrum Goverwelle (ingang bij D-Reizen).
Let op 1 plantenbon per persoon.
OP=OP. Tot zaterdag 9 oktober

Wilde bijen en biodiversiteit

Woensdagavond 7 juli (van 20:00 – 21:00 uur) is er een zoombijeenkomst over Wilde bijen en biodiversiteit. De tuinambassadeurs verzorgen een bijdrage aan deze bijeenkomst. Opgave vóór 7 juli bij secretaris@gouda.knnv.nl Je krijgt dan een link naar de bijeenkomst toegestuurd.

Voer de bij bij: zaterdag 17 april 2021

Het gaat niet goed met de bijen in Nederland. Bijen hebben we hard nodig voor de bestuiving van onze fruitbomen, voedselgewassen en wilde planten. Kom zaterdag 17 april naar het Infocentrum aan het Heempad in Gouda (tussen 14 en 16 uur) en ontvang van de Goudse Tuinambassadeurs bloemenzaad om te zaaien in uw tuin of op het balkon. We zijn een van de 1.500 bijenvoedselbanken (nabij de Prinsessenflats Ridder van Catsveld 321 Gouda).
Op=OP.
Doe 22 april ook mee met de nationale zaaidag voor bijen en vlinders.

Samen Gouda vergroenen Tegel eruit plant erin

Ook dit jaar organiseren de goudse tuinambassadeurs de actie Tegel eruit, Plant erin. Lever op zaterdag 20 maart 2021 een stoeptegel uit uw Goudse tuin in, dan krijgt u van ons een tegoedbon voor een vaste plant (te besteden bij Groencentrum Bloemendaal). De actie is van 11 – 14 uur op het parkeerterrein bij Winkelcentrum Bloemendaal, bij de ingang naar de Jumbo en vlakbij de Buurstee. Let op: max 1 plantenbon per persoon. OP=OP.

Voor je groene ideeën een gratis appelboompje

Stuur je idee om je balkon, tuin of dakterras te vergroenen, uiterlijk op zondag 14 maart 2021 naar: Deeltuinen of naar Deeltuinen/Steenbreek
Als je idee bruikbaar is, ontvang je als tegenprestatie een Elstar appelboompje. Er zijn in totaal 50 appelboompjes te verdelen in Gouda.
De boompjes zijn bij 1 adres in Gouda af te halen van 7-10 april en zijn ca. 80 cm. hoog.
Ga naar de website: https://laatweten.typeform.com/to/zBvyXWt6

Verder Gouda vergroenen

In de Goudse Post van 20 januari 2021 staat een paginagroot artikel over het veranderende klimaat: wateroverlast, watertekort, hittestress.
Als inwoners van Gouda kunnen we door b.v. de aanleg van een geveltuintje, het aanvragen van een digitaal tuinadvies om de tuin te vergroenen of mee te doen aan de komende actie Tegel eruit Plant erin (20 maart) bijdragen aan een beter klimaat in het Goudse.
De tuinambassadeurs kunnen u helpen.

Laten we bomen planten. Doe je mee?

In heel Nederland in 4 jaar tijd 10 miljoen bomen planten. Dat is het doel van Plan Boom. Doe je mee? Je helpt dan de vogels, insecten en vlinders en daarnaast ook de klimaatverandering tegen te gaan. Kijk voor meer informatie op https://planboom.nl/beginners/

Samen Gouda vergroenen

We gaan met elkaar Gouda vergroenen. Lever op zaterdag 10 oktober 2020 een stoeptegel uit uw Goudse tuin in en dan krijgt u van ons een tegoedbon van € 5,00 voor een vaste plant (op te halen bij JP Bloembinders of Groencentrum Bloemendaal). De actie is van 11 tot 13 uur: parkeren bij Ridder van Catsweg 321 nabij de Prinsessenflats.
Let op: max 1 plantenbon per persoon en OP=OP. Tot zaterdag 10 oktober.

Korte Akkeren: Tegel eruit plant erin

Op zaterdag 12 september 2020 organiseren we een Tegel eruit, plant erin actie in de Goudse wijk Korte akkeren. De actie is van 12:00 – 15:00 uur. Wie zijn we: Sociaal Korte Akkeren, Futseltuin, Stichting Bizon, Gouda Bruist en de Tuinambassadeurs. Geef je voor 7 september op via samen@goudabruist.nl (geef je voorkeur aan: of aanleg geveltuin of veranderen voortuin of boomspiegel (in zon, schaduw, halfschaduw)) of kijk op de website van Goudabruist.nl . Samen gaan we de wijk groener maken.

Nationale zaaidag
Het gaat slecht met de bijen in Nederland. Bijen hebben we hard nodig voor de bestuiving van onze fruitbomen en voedselgewassen. Bijen hebben bloemen nodig met nectar. Daarom wordt er tot aanstaande woensdag bij vele bijenvoedselbanken zaad uitgedeeld (ook in en rondom Gouda) wel met inachtneming van alle corona maatregelen. Woensdag 22 april is de nationale zaaidag. Kijk voor meer info op https://www.nudge.nl/projects/voedselbank-voor-bijen/

in de gemeente Deventer; in the Deventer municipality

Wat zoemt er in je tuin, op je balkon
Doe mee met de Nationale Bijentelling in het weekend van 18 en 19 april 2020.
Er komen 360 bijensoorten in Nederland voor maar met de meeste gaat het niet goed. Bijen zijn heel belangrijk voor de bestuiving van zowel eetbare gewassen als wilde planten.
Tel in het weekend van 18 en 19 april mee en geef je gegevens door. De onderzoekers willen zo veel mogelijk te weten komen over de stand van de bijen in Nederland. Kijk voor meer informatie op www.nationalebijentelling.nl en daar kan je ook je gegevens invullen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uitstellen actie tegel eruit plant erin
Onze actie tegel eruit, plant erin op 4 april gaat NIET door!!
Door de verscherpte maatregelen van de overheid samen met RIVM hebben de Tuinambassadeurs Gouda besloten de actie uit te stellen tot in het najaar.

Samen Gouda vergroenen

Kom maandagavond 17 februari 2020 naar de Goudse Schouwburg met je vragen op energie gebied en groen gebied. Op de info- en doemarkt (vanaf 20:10 uur) staan ook de tuinambassadeurs. Ze geven tuinadviezen en tips. De inloop is vanaf 19:00 uur en de bijeenkomst start om 19:30 uur. Aanmelding (tot 10 februari) en meer info op de website www.maakgoudaduurzaam.nl

We gaan met elkaar Gouda vergroenen. Het tuinseizoen staat voor de deur. Lever op zaterdag 4 april 2020 een stoeptegel uit uw Goudse tuin in en dan krijgt u van ons een tegoedbon van € 5,00 voor een vaste plant. De actie is van 11 tot 14 uur: parkeren bij Ridder van Catsweg 321 nabij de Prinsessenflats.
Letop: max 1 plantenbon per persoon en OP=OP. Tot zaterdag 4 april.

Verduurzaam je woning en je leefomgeving

Zondag 2 februari 2020

Kom ook zondagmiddag 2 februari 2020 naar het Heempad in Gouda (van 14-16 uur). In het infocentrum kunt u terecht voor een tuinadvies bij een van de tuinambassadeurs. Buiten op het Heempad kunt u mee op excursie (start 14 uur en 15 uur) , maar ook binnen is er veel te ontdekken.

Tuinadvies nodig, tuin vergroenen?
Kom aanstaande zondag 5 januari (14-16 uur) naar het Infocentrum aan het Heempad Gouda om met een van de tuinambassadeurs te praten over het vergroenen van uw tuin. Ze kunnen u op weg helpen en u advies geven.

Op een groen 2020

We zijn één jaar lang bezig als tuinambassadeurs Gouda: communiceren, contacten leggen, voorlichten in wijk en op locatie, handen uit de mouwen, grijs eruit en planten maar. TEGEL ERUIT, PLANT ERIN. We gaan ervoor. Ook in 2020.

Praat mee op donderdagavond 28 november

Donderdagavond 28 november om 19:30 uur kun je meepraten over het milieu en een duurzamere stad. Het wordt steeds natter en op andere momenten steeds warmer, hitter in Gouda. Er is ook sprake van bodemdaling en wateroverlast. Er is weinig groen in (de  binnenstad) Gouda. Menig voor- en achtertuin is versteend.
Maar wat kunnen we er zelf aan doen? Wat kan jouw bijdrage zijn om Gouda duurzamer te maken. Kom naar het Debat in de Chocoladefabriek: wel even aanmelden via www.bibliotheekgouda.nl/agenda   

Boomfeestdag Gouda 2019

Op woensdagochtend 20 november 2019 vieren we samen met leerlingen van de Johannes Calvijn school boomfeestdag in Gouda. De organisatie is in handen van ODMH. Het feest is rondom Plazuidplein/Plateelstraat en het Raam.

15 juni Open tuinen

Zaterdag 15 juni organiseert Groei en Bloei samen met de natuurverenigingen in Gouda en de tuinambassadeurs de open tuinen dag Gouda. Tijdens 2 wandelingen worden naast openbaar Gouds groen, particuliere tuinen bezocht en groen moet je doen projecten. De start van de 1e wandeling is 11:00 uur en de 2e 14:00 uur. Kom een kwartiertje voor tijd naar de Chocoladefabriek (Goudse bibliotheek): Klein Amerika. De wandeling duurt ongeveer 2 uur. De tuinambassadeurs kunnen tijdens de wandeling advies geven over het vergroenen van uw tuin.

Goudse Hofstedendagen

Op zaterdag 25 en zondag 26 mei staan de tuinambassadeurs op de kinderboerderij tijdens de Hofsteden dagen Kom gerust langs bij ons voor een tuinadvies.

13 april 2019
We gaan opschonen en 5 tuinen vergroenen in Goverwelle.
Om 9.30 uur starten we bij Stookpolder nr. 7. Daar gaan we beginnen met het onttegelen van tuinen. Alle hulp is welkom!
Dit is een actie van Operatie Steenbreek in Gouda.

Advertentie